NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
AHMET KELEŞOĞLU EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ (AKEF DERGİSİ)
Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi (AKEF Dergisi) Haziran ve Aralık aylarında elektronik olarak yayımlanan, ücretsiz, erişime açık, çift - körleme hakemlik ilkelerine uygun, hakemli bir dergidir.
Dergide Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Alanlarında özgün, nitel, nicel ve karma yöntem araştırmaya dayalı yayınlara yer verilmektedir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce olup, İngilizce genişletilmiş özet yer almalıdır.
Derginin Haziran sayısında yayınlanmasını istediğiniz çalışmalarınızı 25 Nisan 2019 tarihine kadar akefdergi@gmail.com adresine word formatında *.doc veya *.docx uzantılı olarak gönderebilirsiniz.
Dergipark sisteminde dergimiz yer almaya başladığı anda da makalenin sisteme yüklenmesi hususu önemli olacaktır.
Saygılarımızla.
AKEF Dergi Editörlüğü
Örnek ŞABLON için tıklayınız
Genel Yayın Politikası
AKEF dergisi, altı ayda bir yayımlanan ve içeriğini oluşturan gerek Türkçe gerek İngilizce makalelerin konusunda uzman akademisyenlerce değerlendirildiği bir yapıya sahiptir.
Değerlendirilmesi maksadıyla gönderilen makalelerin kabul görebilmesi için daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması şartı aranmaktadır. Arz edilen makaleler ilk olarak yayın kurulu tarafından incelenmektedir. Eğer bir makale içerik ve stil açısından gerekli koşulları karşılarsa değerlendirmeyi yapan kişiler, daha sonra makaleyi yayımlanma için uygunluğu yönünden incelemeye tabi tutar.
Tüm makaleler iki hakem tarafından değerlendirilir (Kör hakem politikası) ve gerekli görüldüğü takdirde üçüncü bir hakeme gönderilir. Bir makalenin yayımlanması hakemlerin onayına bağlıdır. Yazarlar hakemler tarafından istenen gerekli düzeltmeleri yapmakla yükümlüdür.
Genel olarak arz edilen çalışmalar şu formatta olmalıdır:
Tablolar ve çizelgeler, yazınızdaki görünümlerine uygun olarak sıralı bir şekilde numaralandırılmalıdır. Tablo gövdesinin hemen altına tablolara ait dipnotlar koyulmalı ve bunları küçük harfli tanımlayıcı harflerle belirtilmelidir. Dikey cetveller kullanmaktan kaçınılmalıdır. Mümkün olduğu kadar az tablo kullanılmalı ve tablolarda sunulan verilerin hâlihazırda makalenin herhangi bir yerinde belirtilen sonuçlarla aynı olmamasına dikkat edilmelidir.
Ayrı bir sayfa oluşturulmalı ve yazar(lar)ın tam adı ve kurumsal unvanları ile, yazışmayı yapan yazar(lar)ın posta adres(ler)i, iş/cep telefon numarası ya da numaraları, elektronik posta adres(ler)i buraya yazılmalıdır.
AKEF Dergisi’nin referans göstermede kullandığı format, APA (American Psychological Association) Style 6th Edition’dır. Gerek alıntılamalarda gerekse de bibliyografya kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir.
Yayım aşamasının ilk adımı için makaleler Online Başvuru Sistemi aracılığıyla (Dergipark) yollanmalıdır. Başvurunun hemen ardından elektronik posta adresinize otomatik olarak bir onay mesajı gönderilecektir. Eğer bu mesajı almazsanız lütfen e-mail yoluyla akefdergi@gmail.com üzerinden bizimle bağlantıya geçiniz.
Tüm işlemler, çevrimiçi sistem kanalıyla takip edilmelidir. Lütfen bu işlemler süresince size belirtilen talimatları takip ediniz.
AKEF dergisi yazarlardan herhangi bir başvuru veya yayın ücreti talep etmemektedir.
Yazım Kurallarına İlişkin Esaslar
- Yayım dili Türkiye Türkçesi ve İngilizcedir.
- Çalışmalar, aşağıdaki bölümleri içermelidir:
- Başlık, Yazar(lar)ın tam adları ve çalıştıkları kurumlar, iletişim bilgileri, makale üst başlığı), Türkçe Özet, anahtar kavramlar, İngilizce özet ve anahtar kavramlar,
- Ekler, tablolar, şekiller.
- Makalenin başında 150-250 kelimeden oluşan Türkçe özet ve 5-8 kelimelik Türkçe anahtar kelimeler; Türkçe başlığa yer verilmelidir.
- İngilizce özette 150-250 kelime aralığında olmalı ve oluşan İngilizce özet ve 5-8 kelimelik İngilizce anahtar kelimeler yer almalıdır.
- Türkçe yazılmış makalelere makalenin Genişletilmiş İngilizce Özetin de eklenmesi gerekmektedir. Bu geniş özet 1000-1500 kelime arasında olmalıdır ve İngilizce başlığa yer verilmelidir. Makalenin başlığı, alt başlıkları ve tüm referanslarını da içermelidir. Genişletilmiş Özet (Extended Abstract) bölümü, çalışma yayımlanmaya kabul edildikten sonra da gönderilebilir. Bu durumda çalışma, Extended Abstract bölümü yazılmadan mevcut biçimlendirme korunarak gönderilmelidir. Uzun özetin İngilizce dil kontrolü (proofreading) yazarın sorumluluğundadır. Özeti dil açısından yetersiz olan makaleler dil geçerliği sağlanana kadar yayımlanmayacaktır.
- Yazım dili İngilizce olan çalışmalar için Türkçe özet (genişletilmiş özet de dahil) yazılmayacaktır.
- Özetlerde makalenin amacını, kapsamını, yöntemini ve kısa sonuçlarını içermelidir.
- Çalışmalar A4 kağıdı boyutunda, üstten, alttan, sağdan ve soldan 2.5 cm kenar boşluğu bırakılarak yapılmalıdır.
- Dergiye gönderilecek çalışmalar MS Word işlemcisinde yazılmış olup .doc veya .docx formatında olmalıdır.
- Makaleler, en az 3000 ve en fazla 8000 kelime (Genişletilmiş özet hariç), kitap incelemeleri ise ortalama 1000 kelime olmalıdır.
- Ana başlıktaki kelimelerin harfleri büyük yazılmalı, Cambria 16 punto, kalın olmalıdır.
- En fazla ikili alt başlık kullanılmalı; ikinci başlık aynı zamanda italik olmalıdır.
- Yazar adı, başlığın bir satır altına gelecek şekilde sağ üst köşeye, Cambria 12 punto olarak yazılmalı; yazar(lar)ın unvanı, görev yeri ve elektronik posta adresi ve ORCID numarası veya linki dipnot olarak (8,5 punto) verilmelidir. Diğer açıklamalar için yapılan dipnotlar metin içinde ve sayfa altında numaralandırılarak verilmelidir.
- Özetler Cambria 10 punto olmalıdır.
- Ana metinler Cambria 11 punto olmalıdır.
- Paragraf aralığı 6 nk ve satır aralığı 1,0 olmalıdır.
- İlk satır girintisi 0,5 cm olmalıdır.
- Dipnotlar Cambria 8,5 punto olmalıdır.
- Direkt alıntılarda çift tırnak (“...”) kullanılmalıdır.
- Şekil, resim, grafik ve tablolar numaralandırılmalıdır. Şekil, resim ve grafik adları altında; tablo adı tablonun üzerinde yer almalıdır. Şekil, resim, grafik ve tablo içerisindeki yazı ve rakamlar 10 punto yazılmalıdır
- Grafiklerinin Windows MS Word’de açılabilir olması, grafik ve tabloların numaralandırılması gerekmektedir.
- Tablolar, figürler, resimler ve çizelgeler derginin sayfasına uygun boyutta olmalıdır. Eğer gerekiyorsa daha küçük puntolarla ve tek satır aralığıyla da yazılabilirler.
- Fotoğraflar .jpeg formatında ve yeterli boyutlarda ve metin içinde ilgili yerlerde olmalıdır.
- Yararlanılan eserlerin kaynakçada belirtilmesinde APA (http://www.apastyle.org/) stilinin kullanılması gerekmektedir.
- İnternetten yapılacak olan alıntılarda, Harvard Üniversitesi’nin yayınladığı kılavuzdan faydalanılabilir: http://www15.uta.fi/FAST/PK6/REF/writing_with_internet_sources.pdf
- Makaleler, DergiPark sistemine yüklenmelidir
(Adres: http://dergipark.gov.tr/akef)
- Yazarlara sayfa, punto, satır aralığı, paragraf, alıntı, kaynak gösterme vb. teknik konularda yardımcı olabilecek makale şablonu ekte mevcuttur. Bu şablona uygun olarak hazırlanmayan metinler hakemlik sürecine dahil edilmeden yazara geri gönderilecek ve metnin bu şablona göre hazırlanması gerektiği yazarlara hatırlatılacaktır.
- Makale sisteme yüklendikten sonra editörlük tarafından intihal tarama programından kontrol edilecek ve benzerlik oranı %25 altında ise hakemlik süreci başlatılacaktır. Aksi durumda yazara geri iade edilecektir.