Anasayfa
03 Mayıs 2024 | Akademik

Beyşehir Gölü Teknik Gezisi

Beyşehir Gölü Teknik Gezisi

Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalımız 02.05.2024 tarihinde lisans 2. ve 3. sınıf öğrencilerimiz ile “Tohumlu Bitkiler Laboratuvarı” ve “Botanik Laboratuvarı 2” dersleri kapsamında Konya Beyşehir Gölü’ne bir teknik gezi gerçekleştirmiştir. Bu gezinin asıl amacı öğrencilerimizin çevrelerinde gördükleri bitkileri tanıyabilmelerini sağlamak ve derslerde gördükleri teorik bilgileri doğal ortamlarda gözlemleyerek kalıcı hale getirmelerini sağlamaktır. Gezimize öğretim elemanlarımızdan Prof. Dr. Musa DİKMENLİ, Prof. Dr. Muhittin DİNÇ, Prof. Dr. Ali ALAŞ, Prof. Dr. Gökalp Özmen GÜLER, Prof. Dr. Selda KILIÇ, Prof. Dr. Hakan KURT ve Arş. Gör. Tuğçe DURAN katılmışlardır. 



Gezide Beyşehir Gölü’nün çevresinde öğrencilerle birlikte yürüyüş yaparak çeşitli canlı türleri gözlemlenmiştir. Daha sonra Hititlerden kalma bir su anıtı olan Eflatunpınar’a gidilmiş ve dönüş yolunda Hüyük yolu üzerinde bulunan çeşitli vadilerde arazi yapılmıştır. Prof. Dr. Musa DİKMENLİ hocamız gezi boyunca görülen tüm kuş ve kelebek türleri hakkında bilgiler vermiştir. Prof. Dr. Muhittin DİNÇ hocamız gezi boyunca görülen tohumlu bitki türleri, bu türlerin sınıflandırılması ve ekolojik önemleri; Prof. Dr. Selda KILIÇ hocamız gezi boyunca görülen eklem bacaklı, özellikle de böcek türleri ve bunların sınıflandırılması; Prof. Dr. Gökalp Özmen GÜLER hocamız gezi boyunca görülen hayvanların biyokimya ve fizyolojisi ve su kimyası; Prof. Dr. Ali ALAŞ hocamız gezi sırasında görülen omurgalı hayvanlar, özellikle sürüngenler hakkında bilgi vermiştir. Prof. Dr. Hakan KURT hocamız gezi sırasında görülen tohumsuz bitki türleri ve ekolojik önemi hakkında bilgi vermiştir.





Gezimizde önemli bitki türlerinden kara çam (pinus nigra), karahindiba (Taraxacum officinale), ısırgan otu, üçgül, ladin, söğüt, çınar, fiğ, eşek hıyarı, asel akçaağaç, eğrelti, su şamdanı, peygamber çiçeği, damar otu, barbarea, descurainia, plumeria, turnagagası; önemli kuş türlerinden alaca balıkçıl (Ardeola ralloides), erguvani balıkçıl (Ardea purpurea), küçük akbalıkçıl (Egretta garzetta), sığırcık (Sturnus vulgaris), kızıl kırlangıç (Cecropis daurica), büyük kamışçın (Acrocephalus arundinaceus), küçük ebabil (Apus affinis); kelebek türlerinden büyük beyazmelek (Pieris brassicae), zümrüt (Callophrys rubi), orakkanat (Gonepteryx rhamni); omurgalı hayvan türlerinden benekli su kaplumbağası (Emys orbicularis) ve su sıçanı (Arvicola terrestris) gibi birçok canlı türü gözlemlenmiş ve fotoğrafları çekilmiştir. Ayrıca “Tohumlu Bitkiler Laboratuvarı” dersi kapsamında öğrencilere çoklu değerlendirme yapabilmek amacıyla bitki türleri toplatılmış ve bitki preslerine koyarak kurutmaları ve koleksiyon oluşturmaları istenmiştir.  Dönüş yolunda geziye ilişkin öğrencilerden görüş alınmış ve genel olarak gezi hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Öğrenciler bu tarz gezilerin çok öğretici ve kalıcı olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca çok keyifli bir gezi olduğunu belirtmişlerdir.