Anasayfa
20 Kasım 2023 |

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğretim Üyelerinden TÜBİTAK Uzay ve Harita Genel Müdürlüğüne Teknik Ziyaret

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğretim Üyelerinden TÜBİTAK Uzay ve Harita Genel Müdürlüğüne Teknik Ziyaret

Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet ÖZTÜRK ve Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk KESER öncülüğünde, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Çetin, Dr. Öğr. Üyesi Özgür Dündar, Dr. Öğr. Üyesi Furkan KORKMAZ, Dr. Öğr. Üyesi Engin Hasan ÇOPUR’un yer aldığı öğretim üyelerinden oluşan bir heyet eşliğinde ülkemizin gelişmesi açısından oldukça kritik faaliyetlerde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve Harita Genel Müdürlüğüne 14/11/2023 tarihinde teknik ziyaret gerçekleştirilmiştir.
Bu ziyaret kapsamında öncelikle Uzay ve Uydu Mühendisliği Programında yürütülen eğitim - öğretim faaliyetlerinde yer alan Kariyer Planlama Dersi etkinlikleri, lisans bitirme projeleri, müfredat önerileri, sektör danışma kurulu üyeliği, yeni mezunların sektöre oryantasyon sürecini hızlandırmaya dönük donanım destekleri yanında staj ve istihdam konularında görüş alışverişinde bulunuldu.
Ayrıca akademik alanda lisansüstü çalışmaların ve projelerin yürütülmesi sürecinde karşılıklı işbirliği fırsatları değerlendirilerek, kurumun faaliyet portföyüne bağlı olarak Milli Uzay Programı alanında kısa, orta ve uzun vadeli hedeflere yönelik görüşmeler gerçekleştirildi.
Ziyaretlerde ülkemizin gelecekte Dünya’daki konumunu daha da güçlendirecek uzay çalışmalarında kullanılmak üzere ileri teknolojiler geliştiren TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün ve alanındaki en ileri teknolojileri kullanarak ülkemizin güvenliği ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli haritalama faaliyetlerinde bulunan Harita Genel Müdürlüğünün mevcut altyapıları hakkında bilgi alınmış ve gelecekte olası iş birliklerinin çerçeveleri hakkında istişarelerde bulunulmuştur. Ayrıca yapılan ziyaretler, Fakültemizin  uzay teknolojilerini üreten ve bu teknolojileri kullanan kurumlar tarafından tanınmasına ve görünürlüğünün artırılmasına önemli katkılar sunmuştur.
14/11/2023 Salı günü öğleden önce TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırmala Enstitü ziyaret edilmiştir. Heyetimiz, Enstitü Teknik Müdür Yardımcısı Dr. Alime ÖZYILDIRIM ve Yapısal ve Mekanik Tasarım Grubu Lideri Başuzman Araştırmacı Suat ONTAÇ’ın da katılımlarıyla Enstitünün tarihsel gelişimi ve gelecek vizyonu yanı sıra, mevcut uzay faaliyetleri ve Milli Uzay Programı kapsamında Ay Araştırma Programı’nın ilk aşaması olan – AYAP 1 ve Milli Uzay Programı çerçevesinde ilan edilen, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’nu yürütme görevi kapsamında TÜBİTAK UZAY tarafından yapılan faaliyetler hakkında kapsamlı bilgilendirmeler yapılmıştır.

Sunumlardan sonra lisans öğrencilerimizin öğretim hayatları devam ederken kendilerini teknik açıdan geliştirmelerini sağlayacak staj, proje gibi olası iş birlikleri hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur. Ayrıca hem lisansüstü düzeyde hem de üniversite-sanayi merkezli olası iş birlikleri istişare edilmiştir. Bu ikili işbirliklerinin ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanması ve daha sürdürülebilir bir zeminde gerçekleştirilebilmesi için öğretim üyelerimizin mevcut çalışmalarının ve teknik imkanların daha detaylı görüşüleceği bir toplantının Fakültemizde ve ileri bir tarihte yapılması kararı alınmıştır. Toplantının sonunda heyetler arası karşılıklı hediye takdimi yapılmıştır.





Toplantıdan sonra TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün Ar-Ge projelerinde kullandığı alt yapı tesisleri gezilmiştir. Gezide uydu bileşenlerinin tasarım sürecinde ve üretim sonrasında titreşim/mekanik testlerinin, ısıl vakum testlerinin, elektrikli itki sistemlerinin, SRS şok testlerinin nasıl gerçekleştirildiği hakkında konunun uzmanları tarafından yerinde bilgiler alınmıştır. Test merkezlerin yanı sıra, uydunun baskı devre kartlarının üretiminin yapıldığı alt yapı tesisi de TÜBİTAK Uzay yöneticileri ve ilgili uzmanların öncülüğünde ziyaret edilmiştir.





Aynı gün, ikinci ziyaretimiz Harita Genel Müdürlüğüne gerçekleştirilmiştir. Heyetimiz, ilk önce Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman ALP’ı makamında ziyaret etmiştir. Yapılan görüşmede Fakültemiz hakkında bilgiler paylaşılmıştır. Tanışma toplantısında, özellikle kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun devam etmesinin önemi vurgulanmıştır. Toplantının sonunda heyetimiz hediye takdiminde bulunmuştur, akabinde Harita Genel Müdürlüğüne bağlı daire başkanlıklarının Albay rütbesindeki birim amirlerinin katıldığı başka bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantı neticesinde; staj imkânı, lisansüstü çalışmalarda ve proje faaliyetlerinde ikili işbirliğinin temin edilebileceği hususunda iki heyet arasında ortak bir kanaat oluşmuştur. Daha sonra Harita Genel Müdürlüğüne bağlı daire başkanlıklarının faaliyetleri ile ilgili detaylı bilgilendirmeler, birim yöneticileri ve uzmanları tarafından yerinde yapılmıştır. Bu kapsamda GÖKTÜRK 1 ve GÖKTÜRK 2 uydularının sağladığı Dünya çapındaki görüntülerin ve kanatlı hava araçlarıyla sağlanan ulusal kapsamdaki görüntülerin haritalamadaki rolü hakkında sunumlar gerçekleştirilmiştir. Ülkemiz için oldukça önemli olan HGM Küre ve Jeodezik Ağlar Haritası gibi milli ve yerli imkanlarla üretilen uygulamaların amacı ve kullanım alanları hakkında çeşitli bilgilendirmelerde bulunulmuştur. Son olarak ise mazisi bir buçuk asra dayanan Harita Genel Müdürlüğünün bünyesinde bulunan Haritacılık Müzesi ziyaret edilmiştir. Müzede sergilenen fotoğraflar, haritalar ve geçmişte kullanılan haritacılık ekipmanları sayesinde haritacılığın nasıl geliştiğine ışık tutmaktadır.



Özetle, her iki toplantıda ziyaret edilen kurumlarla sürdürülebilir işbirliklerinin hayata geçirilmesi hususunda ortak bir karar alınmıştır. Toplantı öncesinde her iki kurumla güncel müfredat paylaşılmış olup toplantılarda her iki kurum tarafından yapılan ön incelemede müfredat ilgili görüşlerinin oldukça olumlu olması tarafımızca memnuniyetle karşılanmıştır. Müfredatlarımızla ilgili genel kanı içerik olarak çok kapsayıcı olduğu yönündedir. Bu olumlu görüşler, asıl hedefleri öğrencilerimizi iş hayatına mümkün olan en iyi şekilde hazırlamak olan bizleri daha çok motive etmektedir. Özellikle, öğrencilerimizin işe başladıkları kurum ve kuruluşlardaki oryantasyon süreçlerinin hızlanmasını sağlayacak şekilde öğretim faaliyetlerimizin kalitesini artırmak için mevcut müfredatımız, her iki kurumun uzmanları tarafından daha detaylı değerlendirilecek olup eksik olan ya da düzeltilmesinin gerekli olduğu düşünülen noktalar tarafımıza daha sonra iletilecektir. Ayrıca, birinci sınıf öğrencilerimizin daha yolun başında kariyer planlaması ile farkındalıklarını artırma amacı taşıyan Kariyer Planlama dersine kurumlarında çalışan ilgili uzmanların ve İK yetkililerinin katılması hususunda anlaşmaya varılmıştır. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü için 2024 Bahar dönemi itibariyle başlayacak olan yüksek lisans programıyla akademik alanda ikili işbirliklerinin hızlanacağı ve kapsamının ileriki yıllarda daha genişleyebileceği hususunda ortak bir görüş bulunmaktadır. Her iki ziyaretin ortak sonucu Fakültemizde gerçekleştirilen lisans, lisansüstü ve akademik faaliyetlerin kısa, orta ve uzun vadede hem nitelik hem de nicelik olarak gelişmesini sağlayacak paydaşlık ilişkisinin kurulabilmesine yönelik ortak alınan karar olmuştur.