Anasayfa
26 Temmuz 2019 | Genel

Helal Belgelendirme Fırsatlar ve Güçlükler Çalıştayı Yapıldı

Helal Belgelendirme Fırsatlar ve Güçlükler Çalıştayı Yapıldı

     Üniversitemiz Helal ve Sağlıklı Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından fakültemizde helal belgelendirme ile ilgili güncel bilimsel gelişmelerden ve uygulamalardan haberdar olmak ve alan uzmanlarıyla ve uygulayıcılarla görüş alış-verişinde bulunmak amacıyla “Helal Belgelendirme: Fırsatlar ve Güçlükler” adlı bir çalıştay düzenlendi.

     Helal Belgelendirme Fırsatlar ve Güçlükler Çalıştayı fakültemiz toplantı salonunda Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Fikret Karapınar ve Merkez Müdürü Doç. Dr. Murat Şimşek ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Merkez müdürü Doç. Dr. Murat Şimşek tarafından takdim edilen açılış konuşmalarında Programda ilk konuşmayı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar yaptı. Okumuşlar, helal kazanmanın ve tüketmenin önemine vurgu yaptığı konuşmasında; “Bizim inancımızın gereklerine göre hareket etmemiz gerekiyor. Bu anlamda yapılan çalışmalara her zaman destek olmak bizim görevimiz. Daha fazla katılımcı ile daha büyük bu tarz çalışmaların hem merkezi hem de destekçisi olacağız” dedi.

     Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu ise, Belediye olarak helal çalışmalarla ilgili yaptıkları faaliyetlerini anlattı. Çocuklarda ve gençlerde helal rızık bilincinin oluşması gerektiğine vurgu yapan Uslu, bundan sonra yapılacak çalışmalara da her zaman destek olabileceklerini belirtti.

     Diyanet İşleri Başkanlığını temsilen konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar ise kazancın helal olmadan tüketimin de helal olamayacağını söyleyerek şöyle devam etti: “Rabbimizin hayatın bütün alanlarına yönelik mesajları var. İmanın gereğini yapmamızı söylüyor. Helal gıda ile ilgili çeşitli ayetler var. Helal gıdaları, temiz gıdaları tüketmek ve salih amel işlemek üzere… Yediğimiz içtiğimizin helal olmasıyla, hayatımızı sünnet çerçevesinde şekillendirmemizle ilgili Efendimiz’in de hadisleri var. Bütün insanlığın bu anlamda temize ve helal olana ihtiyacı vardır. Bu Çalıştayın da bu çerçevede hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

     Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu, kısa zaman önce kurulan HAK’ın teşkilat yapısı ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Akreditasyonun Helal bilinci bakımından ülkemiz ve uluslararası arenadaki durumu ve öneminden bahsetti.

     SMIIC Genel Sekreteri İhsan Övüt ise İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün çalışmalarından bahsetti. Övüt, SMIIC Standarlarının 22 Temmuz itibarıyla güncellendiğini ve yeni halle”rinin kısa süre içinde yayımlanacağını belirtti. SMIIC’in İslam ülkelerinin tek bir çatı altında toplanarak ortak standartları kabul edebilmesi için yegane platform olduğunu söyleyen Övüt, hali hazırda 10 adet OIC/SMIIC standardının yayınlanmış olduğunu, bunların 16 teknik komitede üye ülkeler ve ilgili paydaşların katkıları ile hazırlanmakta olduğunu belirtti.

     Ardından Oturumlara geçildi. Birinci oturum Prof. Dr. Orhan Çeker başkanlığında gerçekleşti. Çeker, helal konusunun önemi ve bu konudaki hassasiyetlerden bahsettikten sonra sözü sunum yapacak olan temsilcilere verdi. Türk Standartları Enstitüsü’nden Doğan Yazar TSE’nin helal belgelendirme sürecini, bu süreçte karşılaşılan güçleri örneklerle anlattı. TSE Helal Belgelendirme Müdürü Tuğba Daysaloğlu ise TSE’nin helal belgelendirmede takip ettiği yöntemden ve hali hazırdaki helal belgelerinin süreci, sayısı ve son durumundan bahsetti. Sunumların ardından müzakere kısmında çalıştaya katılan kurum temsilcileri ve akademisyenler konu hakkında görüşlerini beyan ettiler.

     Öğleden önceki ikinci oturumu ise AK İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Fikret Karapınar yönetti. Bu oturumda ilk olarak Helalder temsilcisi Halil Çelik akreditasyon bağlamında helal belgelendirme konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Helal belgelendirmede karşılaşılan uluslararası sorunlara değinen Çelik, ortak standarda dayalı belgelendirmenin güçlüklerini ele aldı. Helal Akreditasyon Kurumu temsilcisi Emre Kırıcıoğlu ise HAK akreditasyon aşamaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Ardından konular müzakereye açılarak akademisyenlerin görüşleri alındı.

     Öğleden sonra gerçekleşen üçüncü oturuma ise Prof. Dr. Mehmet ÖZDEMİR başkanlık etti. Bu oturumda Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Yalçın helal belgelendirmede karşılaşılan sorunlar hakkında bilgiler vererek Malezya örneği üzerinden bazı problemlere değindi. Son oturumda ise SMIIC Genel Sekreteri İhsan Övüt kurumun çalışma usulleri, stratejisi, organze şeması, faaliyetleri, konseyler, teknik komiteler, dokümanlar, süreçler, helal kalite alt yapısı, ürün yönetim süreci konularına geniş bilgiler verdi.

     Son olarak genel müzakereler gerçekleştirildi. Bu bölümde kurum temsilcileri belgelendirme konusundaki tecrübelerini paylaşırken, akademisyenler de bu konudaki bilimsel birikimlerini paylaştılar. Çalıştay, katılımcıların dilek, temenni ve teşekkürleri ve merkez müdürümüzün katılımcılara katkılarından dolayı üniversitemiz ve merkez adına teşekkürü ile sona erdi.

     Çalıştayda sunulan bildiriler, yapılan değerlendirmeler ve müzakereler Helal ve Sağlıklı Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından raporlanacak.

     Çalıştayın ardından İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü Genel Sekreter’i İhsan Övüt, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu'yu makamında ziyaret etti.

     Program Kitapçığı için tıklayınız.