Anasayfa
03 Kasım 2023 | Genel

'Girişimci ve Yenilikçi Ruhumuzla, Ecdadın Bıraktığı Mirası, Türkiye Yüzyılı İle Taçlandıralım'

'Girişimci ve Yenilikçi Ruhumuzla, Ecdadın Bıraktığı Mirası, Türkiye Yüzyılı İle Taçlandıralım'


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zirveye gönderdiği mesajında: "Gençlere vatandaşı olmaktan iftihar edecekleri bir ülke bırakmak istiyoruz. Şüphesiz böyle bir Türkiye’ye ulaşmanın yolu da başta ekonomi, teknoloji ve sanayi olmak üzere tüm sektörlerde güçlü olmaktan geçiyor. Genç girişimcilerimizin iş dünyasından teknoloji ve sivil topluma kadar farklı alanlardaki gayretleri istikbalimize daha da güvenle bakmamıza yardımcı oluyor. " dedi.
 
Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Zirvede yaptığı konuşmada: " Maalesef ki bugün hala ülkemizde, devletin herhangi bir kurumunda iş bulmak, kendi işini kurmaktan daha evla zannediliyor. Biliyoruz ki büyük ve güçlü bir Türkiye’nin yolu elbette üretimden, daha da önemlisi katma değerli üretimden geçmektedir. Girişimci ve yenilikçi ruhumuzla, ecdadın bıraktığı mirası, Türkiye Yüzyılı ile taçlandırmayı diliyorum." dedi.


 
Türkiye Girişimci Buluşması ve 10. GİV Girişimcilik Ödülleri etkinliği Selçuklu Kongre Merkezi’nde başladı. Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen etkinlik, Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, Türkiye Gençlik STK'ları Platformu (TGSP), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), KOSGEB ve Üniversitemiz iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Etkinliğin ikinci gününde Türkiye Girişimci Buluşması kapsamında Üniversitemizin yürütücülüğünü yaptığı II. Uluslararası Girişimcilik ve İnovasyon Araştırmaları Kongresi (UGİAK 2023) de yapılacak.

Etkinliğin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın coşkuyla karşılanan mesajı okundu. “Gençlere vatandaşı olmaktan iftihar edecekleri bir ülke bırakmak istiyoruz” diyen Erdoğan’ın mesajı şu şekilde: "Türkiye Girişimci Buluşması’nın ekonomimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbim’den niyaz ediyorum. Girişimcilik ödüllerinin 10’uncusunu almaya hak kazanan kurumlarımızı, şirketlerimizi ve girişimcilerimizi tebrik ediyorum. Millet olarak cumhuriyetimizin 100. yaşını tamamlayıp Türkiye Yüzyılı vizyonuyla her alanda tarihin en büyük yatırımlarına kavuşturduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’ni mesut, muvaffak ve muzaffer kılmak için gece gündüz demeden samimiyetle çalışıyoruz. Amacımız, istikbalimizin teminatı olan siz gençlerimize vatandaşı olmaktan iftihar edeceğiniz bir ülke bırakmaktır. Şüphesiz böyle bir Türkiye’ye ulaşmanın yolu da başta ekonomi, teknoloji ve sanayi olmak üzere tüm sektörlerde güçlü olmaktan geçiyor. Hep söylediğimiz gibi Türkiye, nüfusuyla, ordusuyla, demokrasisiyle ve ekonomisiyle güçlü olmak, gücünü sürekli ileriye taşımak zorundadır. Diğer türlü, bizlere de coğrafyada hayat hakkı tanımayacaklarını çevremizde yaşanan hadiselerden çok iyi biliyoruz. Gazze’de 7 Ekim’den buyana devam eden katliamları seyredenler, Allah korusun başımıza bir musibet geldiğinde bizlere de sırtını dönecekleri açıktır. Genç girişimcilerimizin iş dünyasından teknoloji ve sivil topluma kadar farklı alanlardaki gayretleri istikbalimize daha da güvenle bakmamıza yardımcı oluyor. Yüreğinde Türkiye sevdasıyla çalışan, üreten, yatırım yapan yeni iş kuran, işini geliştiren yurt içinde ve yurtdışında elde ettiği başarılarla milletçe gurur kaynağımız olan siz kardeşlerime teşekkür ediyorum. Girişimci İşadamları Vakfımıza başta olmak üzere zirvenin düzenlenmesine emeği geçenleri tekrar kutluyorum."



'Etkinliğin paydaşlarından biri olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum'
Etkinlikte, günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, "Dikkatinizi celbetmek için konuşmama şöyle içten ve derinden bir maalesefle başlamak istiyorum. Maalesef ki bugün hala ülkemizde, devletin herhangi bir kurumunda iş bulmak, kendi işini kurmaktan daha evla zannediliyor. Ve ne mutlu ki bu yanılgının farkında olan müstesna bir topluluğa hitap etmekten son derece memnuniyet duyuyorum. İki günü eşit olan ziyandadır buyuruyor Peygamber Efendimiz. Biliyoruz ki girişimcilerin gücü, gelen günlerini, geçen günlerinden daha verimli kılmalarından kaynaklanır. Hz. Peygamberin sözü, bize ne güzel bir rehber öyle değil mi değerli dostlar? Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak, her gün başımıza icat çıkaran bu güzide topluluğun, bu anlamlı etkinliğin paydaşlarından biri olmanın bahtiyarlığını yaşadığımı da ifade etmek istiyorum" dedi.

'Su olmadan topraklar nasıl çoraklaşırsa, yatırımsız ekonomiler de aynı sonu paylaşır'
'Su, toprak için nasıl hayat kaynağı ise, girişim de ekonominin güç kaynağıdır' diyerek sözlerine devam eden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, "Su olmadan topraklar nasıl çoraklaşırsa, yatırımsız ekonomiler de aynı sonu paylaşır. O yüzden girişim dediğimiz olgu, ülkeler için hayati öneme sahiptir. Üretenimiz, tüketenimizden daha fazla olursa toplumumuz zenginleşir. Ay yıldızımız sınırları aşar, dünyanın dört bir tarafına kadim değerlerimizi daha güçlü bir şekilde taşırız. Ne mutlu ki bugün, toplumumuza girişimci ruhunun aşılanması ve girişimci ekosisteminin güçlendirilmesi için ortak bir bilinçle büyük çabalar yürütülüyor, güzel gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde gerçekleştirilen ve bugün bir araya gelmemize vesile olan bu anlamlı etkinlikten tutun, ülkemizin gururu Teknofest etkinliklerine, üniversitelerimizin teknoloji geliştirme bölgelerine kadar devletimizin tüm alanlarda girişimcimizin arkasında bir rüzgar olduğunu görüyoruz" diye konuştu.



'Üretmeyen, tüketilmeye mahkûmdur'
Türkiye'nin son dönemde elde ettiği kazanımlara, sanayi ve teknoloji alanında yaptığı yatırımlara bakıldığında gurur duyulan sonuçlara ulaşıldığını aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu şu şekilde konuştu: "Bunun neticesinde dünya arenasında daha güçlü, daha cesur adımlar attığımızı görüyoruz. Biliyoruz ki büyük ve güçlü bir Türkiye’nin yolu elbette üretimden, daha da önemlisi katma değerli üretimden geçmektedir. Üretmeyen, tüketilmeye mahkûmdur. Bu nedenle Türkiye için üreten, yatırım yapan, yeni iş kuran, işini geliştiren, yurt içinde ve yurt dışında başarılar elde eden girişimcilerimize, günümüz şartlarında daha da fazla ihtiyacımız bulunuyor. Çünkü bugün biliyoruz ki girişimciler, sınırsız dünyanın en etkili ve en güçlü ordularıdır. Girişimci, dünyayı silahla değil, fikirleriyle, ürün ve hizmetleriyle fetheder, gittiği yerleri ekonomik ve kültürel etkileriyle dönüştürürler. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunu da göz önünde bulundurduğumuzda Hz. İbrahim’e su taşıyan karınca misali girişimci dünyamız her zamankinden daha güçlü bir şekilde elini taşın altına koymalı, üretmeli, girişimcilik ruhundan asla ve asla vazgeçmemelidir. Girişimcimizin arkasındaki rüzgar da kesilmeyecek inşallah. Sağlam iradeye yaslanacak, birlik ve beraberlik içerisinde önümüzdeki takozları kaldırarak kutlu yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Rabbim, girişimcilerimizin aldığı riskleri, mis gibi sonuçlara tebdil eylesin. Girişimci ve yenilikçi ruhumuzla, ecdadın bıraktığı mirası, Türkiye Yüzyılı ile taçlandırmayı diliyor, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum."

Yeni dünya düzeninde girişimcilik çok önemli
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu da açılıştaki konuşmasında, girişimciliğin önemi, 4. Sanayi devrimi ve araştırma geliştirme çalışmalarına verilen önem üzerinde durdu. Coştu, “Girişimcilik, önümüzdeki günlerde ülke genelinde yaygınlaşmasının önemine inandığım bir konudur. Yeni dünya düzeninde girişimcilik çok önemli hale geldi. Türkiye olarak son 20 yılda büyük bir atak yaptık. Dev bir ar-ge alanı oluşturduk. Teknopark sayısını 2’den 101’e çıkardık. Ar-ge çalışmalarına 11 milyar doların üzerinde bütçe ayırıyoruz. Savunma sanayisinde büyük başarılara tanık olduk. Onlarca yıldır özlemini duyduğumuz Türkiye’nin otomobilini bu ekosistem sayesinde ortaya çıkardık” dedi.
 
Girişimciliğin tohumlarının genç yaşta atılması gerektiğinin farkındayız
GİV’in farklı alanlardaki girişimcileri bir araya getirmesinin, her türlü ekonomik meselelerle ilgili çözüm sunmasının takdire şayan faaliyet olduğunu belirten Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan şu şekilde konuştu: “Bu etkinlikler, paydaşlarına katma değer sunan organizasyon olması bakımından da takdir ediliyor. Türkiye ürettiği zaman, yatırımlarını çoğalttığı zaman, ihracat potansiyelini kullanacak bir coğrafyada bulunuyor. Bunun avantajını kullanabiliriz. Girişimciliğin tohumlarının genç yaşta atılması gerektiğinin farkındayız. Gençlerimize girişimcilik ve ihracat konusunda değişik programlar ve platformlarla bilgi aktarıyoruz. Girişimcilerimizin ihracata yönelmelerini hedefliyoruz.”
 
GİV Genel Başkanı Mehmet Koç ise, fikrin projeye dönüştürülmezse bir işe yaramayacağını, projeleri bir plan dahilinde harekete geçirdiklerini ifade etti.

GİV Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan da, Konya’nın girişimciliğin başkenti olduğu vurgusu ile başladığı konuşmasında, ülkelerin ekonomilerinin girişimcilerin omuzlarında yükseldiğini söyledi.