Anasayfa
30 Haziran 2022 | Genel

Sahip Ata Konferanslarında Dönemin Yazma Eserleri Ele Alındı

Sahip Ata Konferanslarında Dönemin Yazma Eserleri Ele Alındı


Üniversitemiz Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Sahib Ata Konferansları’nın bu ayki konuğu Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, ‘Selçuklu ve Sahip Ata Dönemi Yazmaları’ konusunu işledi.

Sahip Ata Vakıf Müzesi’nde gerçekleştirilen programa, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, Üniversitemiz Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Şimşir, Konya Vakıflar Bölge Müdür Yardımcısı Hilal Aydemir, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, Sahip Ata Fahrettin Ali’nin, şehrin düşmanlar tarafından harap ve helak olmasından, Anadolu’nun büyük ilim merkezlerinin boşalması ve ilim adamlarının buraları terk etmelerinden dolayı medreseler yaptırdığını aktardı. Şahin, böylelikle Sahip Ata’nın Anadolu’daki dini, fikri, ilmi hayatı tekrar canlandırmayı amaçladığını söyledi.



Hazreti Mevlana’nın Sahip Ata Fahrettin Ali’den övgüyle bahsettiğini belirten Şahin, “Hz. Mevlana, Sahip Ata ile ilgili olarak; ‘Ulu bilgin, dindar huylu, güzel ahlaklı, Allah’tan korkan, mazlumları koruyup gözetleyen bir kardeşimizdir’ demiştir. Bunun yanında Sultan Veled’in 21 beyitlik bu zat-ı muhteremi anlatan bir şiiri vardır” diye konuştu.

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon yazma eser olduğunu tahmin ettiklerini vurgulayan Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, “Bu rakam, bizim dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olduğumuzu gösteriyor. Bir milletin; bilim, sanat ve kültürünün en güvenilir delilleri şüphesiz o döneme ait sanat eserleridir. El yazmaları sadece içermiş olduğu bilgilerle sadece bilim dünyasını değil aynı zamanda kitap sanatları açısından da kültür ve sanat dünyamızı ilgilendirmektedir. Yazılı malzemeye gösterilen saygı, Selçuklu kütüphaneciliği ve Selçuklu kitap sanatlarının özünü teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından program, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı’nın Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin’e plaket takdimiyle sona erdi.