Anasayfa
25 Temmuz 2024 | Genel

‘Soru ve Cevaplarla NEÜ Online Tanıtım Günleri’nde Merak Edilen Sorular Cevaplarını Buluyor

‘Soru ve Cevaplarla NEÜ Online Tanıtım Günleri’nde Merak Edilen Sorular Cevaplarını Buluyor


Üniversitemiz, aday öğrencileri bilgilendirmek amacıyla hayata geçirdiği 3 gün sürecek ‘Soru ve Cevaplarla NEÜ Online Tanıtım Günleri’ canlı yayınının ikinci programı gerçekleştirildi.
 
Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Yerleşkesinde düzenlenen canlı yayın programında Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birekul, Üniversitemiz Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Fırat Yaldız ve Üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanı Nafiz Koç, Üniversitemizin sağladığı imkanlar, dış ilişkiler ve öğrenci işleri ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
 
Üniversitemizin, 2010 yılında kurulan genç ve dinamik bir üniversite olduğunu ifade eden Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birekul, “Bünyesinde bulunan köklü fakültelerle de akademik birikim ve tecrübeye sahip bir üniversiteyiz. Programı gerçekleştirdiğimiz Ahmet Keleşoğlu Yerleşkemizin içerisinde yer alan İlahiyat ve Edebiyat Fakültelerimizin 62 yıllık geçmişleri var. NEÜ Tıp Fakültemiz de 42 yaşında. Hem köklü bir tecrübe ve geçmiş hem de yeni fakültelerle beslenen dinamik bir yapı var. Gelenekleri ve kültürleri olan fakültelerimiz sayesinde yeni kurulan fakültelerimiz de çok hızlı yol alma imkanı buldu. 20 fakültemiz, 7 meslek yüksekokulumuz, 4 enstitümüz ve bir konservatuvarımız var. Türkiye genelindeki hemen hemen bütün bölümlere sahibiz. Öğrencilerin tercih edebileceği çok geniş bir yelpazemiz var. Şu an yaklaşık 40 bin öğrencimiz 2 bin 500’ün üzerinde akademisyenimiz bulunuyor. BİTAM gibi büyük laboratuvarları olan, Travma Uygulama ve Araştırma Merkezi,  Psikolojik Danışma Merkezi, Aile ve Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkezi gibi alanlarında son derece önemli 35’e yakın araştırma ve uygulama merkezimiz var. Bu araştırma ve uygulama merkezlerimizde hem lisans hem de lisansüstü öğrencilerimize eğitimlerini teorik alandan pratik alana taşıyabilecekleri imkanlar sağlıyoruz” dedi.
 


Türkiye’deki En Büyük Üniversite Kütüphanelerinden Birisi Olacak
Üniversitemiz Köyceğiz Kampüsünde yapımına devam eden merkez kütüphane hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Birekul, “20 bin metrekare kapalı alana sahip merkez kütüphanemizin tamamlanmasına az bir zaman kaldı. Bu sene büyük oranda inşaatı bitti. Tefrişatı yapılıyor. Türkiye’de bulunan üniversite kütüphaneleri içerisindeki en büyük kütüphanelerden birisi olacak. Yeni çağın kütüphaneciliğini de kapsayarak dijital yayınlarında yer aldığı, özel çalışma alanlarının bulunduğu, sosyal imkanlarla kütüphanenin bir araya getirildiği çok seçenekli, Türkiye’deki en iyi kütüphanelerden bir tanesi bu yıl hizmete girecek” diye konuştu.
 
Çift Ana Dal ve Yan Dal
Canlı yayında çift ana dal ve yan dal ile ilgili gelen soruları cevaplayan Üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanı Nafiz Koç, “Üniversitemizde her yıl güz yarıyılı başında çift ana dal, yan dal kontenjanları belirlenmektedir. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Veteriner Fakültesi gibi uygulamaya yönelik programlarımız dışındaki tüm programlarda çift ana dal kontenjanı, akademik birimlerimizin talepleri doğrultusunda da yan dal kontenjanları belirlenmektedir. Hali hazırda 51 çift ana dal, 5 yan dal öğrencimiz eğitimine devam etmektedir. Öğrencilerin çift ana dal yapacağı program, müfredatları ile eşdeğer düzeyde seçmeleri gerekiyor. Diğer türlü başarı oranı ciddi anlamda düşebilir” ifadelerini kullandı. 
 
Çift Ana Dal, Potansiyeli Olan Öğrenciler İçin Büyük Bir İmkan
Çift ana dal ve yan dal ile ilgili ek bilgi veren Prof. Dr. Birekul ise, “Senatomuzun kararı ile tüm bölümlerde çift ana dal geçişlerini sağlamaya çalıştık. Örneğin şu an Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde okuyup da Psikoloji Bölümü’nde çift ana dal yapan öğrencilerimiz var. Belirli bir başarı ortalamasını tutturduktan sonra bütün alanlarla ilgili geçiş imkanı sağlıyoruz. Potansiyeli olan öğrenciler için büyük bir imkan” dedi.
 
İçeride ve Dışarıda Uluslararasılaşmayı Sağlamak İstiyoruz
Üniversitelerde küreselleşen dünya ile uluslararasılaşma faaliyetlerinin hızlandığını ifaden Üniversitemiz Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Fırat Yaldız, “Uluslararasılaşma, üniversite sözcüğünün evrensel kabul görmüş anlamına ve içeriğine çok uygun bir yaklaşım. Öğrencilerimizin, üniversitemizde eğitim alırken üniversite sözcüğünün de anlamına uygun bir şekilde farklı kültür, dil, disiplinlerle, yaşam tarzı ve insanlarla tanışması üniversite eğitiminde kaçınılmaz bir gereklilik. Biz de Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak uluslararasılaşmayı çok önemsiyoruz. Bu kapsamda kurulmuş idari birimlerimiz ve koordinatörlüklerimiz var. Öğrencilerimizin üniversite eğitimleri boyunca 2 boyutu özellikle önemsiyoruz. Bunlardan birincisi üniversitemizde eğitim sırasında uluslararası bir ortamla karşılaşmaları ve tanışmaları. İkinci boyutu ise üniversitemizdeki eğitim hayatları boyunca başka ülkelerdeki üniversitelere gidip orada eğitim almaları, staj yapmaları, arkadaşlıklar ve dostluklar kurmaları. Yabancı dil yeteneklerini keşfetmeleri ve geliştirmelerinin sağlanması. O yüzden üniversitemizin öncelikli hedeflerinden birisi de içeride ve dışarıda uluslararasılaşmayı sağlamak. Bu bizim için çok yaşamsal bir beklenti” diye konuştu.
 
500’den Fazla Öğrenciyi Erasmus Kapsamında 33 Farklı Ülkeye Gönderdik
Öğrenciler tarafından yakinen takip edilen ve üniversite öğrencilerinin dünyaya açılan en önemli kapılarından birisi olan Erasmus hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Yaldız, “Erasmus uluslararasılaşma konusunda elimizdeki araçlardan sadece birisi ama en güçlüsü. Üniversitemizin Erasmus Koordinatörlüğü, hem bütçe hem personel olarak hem de personel-öğrenci hareketliliğinin niteliksel ve niceliksel bağlamı açısından çok iyi bir yerde. Öğrencilerimiz birinci sınıfın ilk dönem ortalamasının açıklanmasıyla birlikte eğitim görmek veya staj yapmak için Erasmus’a başvurabilir. Bunun için Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’ndan veya Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan en az 60 puan almış olmaları ya da üniversitemizin yaptığı dil sınavından 60 puan almaları gerekir. Süreler, öğrenim ve staj hareketliliğinde en az 3 ay, en fazla 12 aya kadar çıkıyor. Bu süreç içerisinde yapılan stajın üniversitemizdeki eğitimde sayılması, ders değişimi hareketlilikleri sırasında almış oldukları derslerin ve puanların buradaki eğitimlerine ve eşleştirilmiş derslerine sayılması gibi konularda çok başarılı bir noktaya doğru gidiyoruz. Bu nitelik boyutu. Nicelik açıdan da her yıl daha fazla hibe alarak daha fazla öğrenciyi farklı farklı ülkelere staj ve eğitim hareketliliği için gönderme fırsatı buluyoruz. Erasmus sadece lisans öğrencilerimiz için bir fırsat değildir. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve hatta doktora öğrencilerimizin de başvurabileceği önemli bir değişim programı. Şu ana kadar 500’den fazla öğrencimizi kısa bir süre içerisinde sadece Erasmus kapsamında 33 farklı ülkeye gönderdik. Gönderdiğimiz öğrenci sayısı ve aldığımız başarılı geri dönüşler her yıl artarak devam ediyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak bu anlamda Türkiye’deki sayılı ve başarılı üniversitelerden biriyiz” şeklinde konuştu.
 
Öğrencilerimizin Eğitimlerini ve Sosyal Yönlerini Destekleyen Dijital Platformlarımız Var
Üniversitemize ait, öğrencilerin hem eğitimlerini hem de sosyal yönlerini destekleyen dijital platformlardan da bahseden Prof. Dr. Mehmet Birekul, “Günümüz çağında artık diploma kendi başına yeterli değil. Artık kendinizi ifade edebilmeniz için ek donanımlara sahip olmanız gerekiyor. Dolayısıyla üniversitelerde bu anlamda kendi mantıklarını tekrar gözden geçirmek durumundalar. Çünkü standart müfredatları öğrenciye verdiğiniz ve bunun sonucunu paylaştığınız bir diploma öğrenciyi tatmin etmiyor. Dünya artık daha sosyal, hayatın içerisinde kendini tekrar yetiştirmiş öğrenci modelini kabul ediyor. Bu anlamda bizde sürekli eğitim, yaşam boyu eğitim dediğimiz, sadece akademik değil hayatın her alanını kapsayan bir ekosistem oluşturmak ve bunu sürekli eğitim merkezimiz içerisindeki bir yapıya kavuşturmak istedik. Bunların içerisinde özellikle spesifik alanlardaki eğitimleri öğrencilerimize kazandırabilmek adına NEP 4.2 platformunu hayata geçirdik. Bu platformda hocalarımız, derslerde yeterince üzerinde duramadıkları ama öğrencilere katkı sunacağını düşündükleri ya da o alanla ilgili ama müfredatta bulunmayan tamamlayıcı alanları belirli bir program dizisi şeklinde videolar çekerek öğrencilerimize ulaştırıyorlar. NEP 4.2’nin yanı sıra Üniversitemizi diğer üniversitelerden ayıran Sosyal Etkinlik Feneri (NESEF) platformumuz var.  NESEF, sosyal transkript oluşturmaya yönelik bir platform. Konya kültürel sermayesi önemli ölçüde iyi olan bir şehir. Konya’da her an, her gün kültür ve sanat etkinliği imkanı bulabilirsiniz. Öğrencilerimiz bu kültürel sermayeden faydalanırken kendi donanım hanelerine yazdırsınlar istiyoruz. Çünkü artık her şeyin kıymeti veri ile ölçülüyor. NESEF ile birlikte öğrenciler katıldıkları etkinlikleri ispatlayarak, danışmanların kontrolleri doğrultusunda akredite edilmiş oluyor. NEREİD platformumuzla da öğrencilerimizin projelerini olgunlaştırabilecekleri imkanları sağlıyoruz. NEÜREYON sosyal medya platformumuz da, günümüzde gençlerin iletişim kanallarının sosyal medya üzerinden ilerlemesini dikkate alan bir çalışma. Üniversitemiz içerisinde kapalı devre sosyal medya alanı var. Burada öğrenciler isteklerini, dileklerini satmak veya almak istediklerini paylaşıyorlar. Hocalarıyla, dersleriyle ve sınavları ile ilgili belirli platformlar oluşturabilecekleri bir sosyal medya aracı. Bu platform üzerinden bluetooth aracılığıyla yoklamalarımızı da alabiliyoruz. Platformlarımızın her birisi sürekli geliştiriliyor ve güncelleniyor” ifadelerini kullandı.
 


Uzaktan Eğitim İmkanı, Uzaktan Okul Kayıt İmkanı ve Yabancı Dille Eğitim
Uzaktan eğitim imkanı, uzaktan okul kayıt imkanı ve yabancı dille eğitim ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Başkan Nafiz Koç, “Uzaktan eğitimle ders verme konusunda YÖK’ün tanımlamış olduğu bir kriter var. Müfredatın en fazla yüzde 30’u uzaktan eğitim yöntemi ile verilebiliyor. Üniversitemizde de bu yöntem uygulanıyor. Öncelikle ortak dersler olmak üzere yüzde 30 sınırını geçmeyecek şekilde uzaktan eğitim derslerine devam ediyoruz. Yabancı dille eğitim veren programlarımız var. 3 programda yüzde yüz İngilizce, bir programda yüzde yüz Arapça eğitim veriliyor. Bunun yanı sıra 2 programımızda yüzde 30 Arapça, 4 programımızda da yüzde 30 İngilizce eğitim veriliyor. Öğrencilerimiz üniversiteye gelmeden kayıt yaptırma imkanına sahipler. Yıllardır uyguladığımız bir sistem. Öğrenciler e-devlet üzerinden Yükseköğretim İşlemleri sekmesinden kayıt işlemlerini doğrudan bize gönderebiliyorlar. Kayıtları yaklaşık bir saat içerisinde onaylanıyor. Yapamayan öğrenciler mutlaka olacaktır. Çünkü bu sistem lise mezuniyeti ve erkek öğrencilerde askerlik durumunu sorgulayarak sorunu olmayan öğrencilerin kayıt işlemlerini yapıyor. Sistemde bazı bilgilerin görünmemesi durumunda kayıt işlemleri tamamlanamayabiliyor. Geçen yıl Üniversite Senatosu’nun aldığı karar ile Üniversitemiz e-kayıt sistemi oluşturuldu. E-kayıt, e-devlet haricinde kullandığımız bir sistem. İstenilen belgeler bu sisteme öğrenci tarafından yüklenildiği taktirde eğer belgelerde eksik veya yanlış bir durum yoksa öğrencinin kaydı tarafımızdan gerçekleştiriliyor. Her fakültemizde ayrıca Öğrenci İşleri Birimimiz var. Bu da öğrenciler için büyük bir kolaylık sağlıyor” dedi.
 
Üniversite-Belediye İş Birlikleri
“Konya yerel yönetimlerle diğer kurumların eş güdümle çalıştığı Türkiye’deki ender şehirlerden bir tanesi” diyerek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Birekul, “Konya Büyükşehir Belediyesi ve 3 merkez ilçe belediyesi, diğer kurumlara olabildiğince destek olmaya çalışan bir anlayışa sahipler. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak bizim de belediyelerle çok ciddi ve yakın ilişkilerimiz var. Sadece bizim imkanlarımızı kolaylaştırmanın ötesinde bizim de şehre katabileceğimiz değerlerin de yer aldığı bir iletişim içerisindeyiz. Çünkü üniversitelerin öğrenci, akademisyen ve bilgi gibi ciddi bir beşeri sermayesi var. Yerel yönetimlerde de ciddi bir organizasyon gücü var. İkisinin beraber hareket ettiği bir oluşumda ciddi katma değer artışı oluyor. Geçtiğimiz yıllarda Konya Büyükşehir Belediyesi ile 2 farklı alanda iş birliği yaptık. Bu iş birlikleri Konya için bir ilk olmakla birlikte Türkiye için de örnek teşkil etti. Bunlardan bir tanesi Sosyal İnovasyon Ajansı (SİA). SİA’da şehir ve toplum için sosyal çözümler üretmeye yönelik çalışmalar ve projeler üzerine çalışılıyor. Belediye finanse ediyor. Biz de bu yapının bilimsel arka planını ve Ar-Ge’sini oluşturuyoruz. Öğrencilerimizi de sürekli buraya kanalize ediyoruz. Diğer iş birliği yaptığımız platform ise KAPSÜL. KAPSÜL ise daha çok mühendislik alanlarında öğrencilerimizin TEKNOFEST gibi büyük yarışmalarda yol alabilmelerine imkan sağlayacak bir platform. İlçe belediyelerle de yaptığımız çeşitli projeler var. Selçuklu Belediyesi ile beraber hareket ettiğimiz Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) bunlardan birisi. Üniversite olarak SOBE’ye otizm konusundaki çalışmalarımızla, bilgi birikim ve tecrübe ile destek oluyoruz. Meram Belediyesi ile de Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi’nde (DOSD) iş birliği gerçekleştirerek down sendromlu çocuklarla ilgili yapmış oldukları çalışmalara, akademisyenlerimizle ve bilgi birikimimizle destek veriyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Okula Uyum Sürecinde Psikolojik Destek
Okula uyum sürecinde aidiyetlik açısından karşılaşılabilecekleri problemlere Üniversitemizin öğrencilerimize sağladığı psikolojik destek hakkına bilgiler veren Prof. Dr. Birekul, “Üniversitemizde köklü bir Eğitim Fakültesi ve bünyesinde köklü bir Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümümüz, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültemizin bünyesinde ise dinamik bir Psikoloji Bölümümüz var. Ayrıca Psikolojik Destek Merkezimiz ve Travma Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Öğrencilerimiz web sitesi üzerinden randevu alarak merkezlerimizde çalışan uzman psikologlardan destek alabilirler” dedi.
 
 Soru ve Cevaplarla NEÜ Online Tanıtım Günleri’nin ikinci gün canlı yayını Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Birekul, Üniversitemiz Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Fırat Yaldız ve Üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanı Nafiz Koç’un aday öğrencilere yönelik mesajları ile sona erdi.
 
Üniversite eğitiminin sadece sınıfta alınan derslerle ve Konya ile sınırlı olmadığını vurgulayan Üniversitemiz Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Fırat Yaldız, “Üniversite eğitimi sırasında uluslararası öğrenci arkadaşlıklarının olması, uluslararası akademisyenlerden eğitim almak önemli bir gereklilik. Uluslararasılaşmaya önem veren, öğrencilerini teşvik eden ve bunu da birçok program aracılığıyla sağlayan bir üniversiteyiz. Üniversitemizi tercih edecek ve eğitime başlayacak öğrencilerimizi şimdiden kutluyorum. Eğitim hayatları boyunca da uluslararasılaşmanın birer öznesi olacaklarını da peşin peşin hatırlatıyorum” şeklinde konuştu.
 
Üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanı Nafiz Koç ise, “Aday öğrenciler, Üniversitemiz bünyesinde yer alan fakülteler hakkında detaylı bilgilerin tamamını web sayfamızda 2024 YKS Kılavuzu adı altında yayınlıyoruz. Bu kılavuza da ana sayfada öğrenci sekmesinin altındaki aday öğrenci kısmana tıklayarak ulaşabilirler. Burslar konusunda da detaylı bilgileri kılavuz içerisinde veriyoruz” dedi.
 
Soru ve Cevaplarla NEÜ Online Tanıtım Günleri’nin, öğrencilerin hayatlarında verecekleri en önemli kararlardan birisi olan tercih sürecine katkı sunmasını dileyen Prof. Dr. Birekul şu şekilde konuştu: “Biz aday öğrencilerin kararlarını etkilemek için değil, kararlarına yardımcı olabilmek için bu programları yapıyoruz. Kendi üniversitemizi elimizden geldiğince açık bir şekilde onlara anlatmaya çalışıyoruz. Sürecin hem üniversiteler açısından hem de öğrenciler ve aileleri açısından hayırlı sonuçlanmasını diliyorum. Üniversitemizi tercih edecek öğrencilere de şimdiden kapılarımızın sonuna kadar açık olduğunu ifade etmek istiyorum.”