Prof. Dr. Nevzat Tarhan İnce Minareli Medresede Ders Verdi
Selçuklular Dönemindeki adı Dar’ül Hadis olan İnce Minareli Medresede Üniversitemiz tarafından geleneksel hale getirilen Hadis Dersleri kapsamında Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ders verdi. Tarhan’ın “Hz. Peygamberin Ailede Liderlik Yönetimi” konulu dersine; Konya Valisi Muammer Erol, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ve Prof. Dr. Tahir Yüksek, Fakülte Dekanları, öğretim üyeleri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.
Tarhan; sohbetin yapıldığı İnce Minare Medresesine dikkat çekerek: “ Kültürün somut ve soyut olmak üzere iki ayağı vardır. Somut ayağı bu binalar ve eserlerdir. Soyut ayağı ise kültürün temsil ettiği manadır. Anlam boyutu çok önemlidir ve kültürü devam ettiren de odur. Öldükten sonra da amel defteri kapanmayan ve hanesine sevap yazılan kişiler; ardında hayırlı eserler bırakanlar, hayırlı evlat yetiştirenler ve faydalı ilim bırakanlardır. Bu tür sohbetlerin bu mekânlarda yapılması için ön ayak olanlara teşekkür ediyorum. ” dedi.
Bir Lider Olan Peygamberimiz İstişareye Önem Verirdi
Peygamber Efendimizin nadide özelliklerinden biri olan liderlik özelliğini anlatarak devam ettiği dersinde Tarhan: “ Liderliğinin en önemli unsuru yaptığı istişarelerdir. Bu konuda da çok sayıda Hadisi Şerifler vardır. İslam âleminin önemli bir savaşı olan Bedir savaşında meşveret edilmiş ve savaş taktikleri hakkındaki öneriler dikkate alınarak zafer kazanılmıştır. ” dedi.
Hz. Peygamberin Eşlerinin Farklı Mizaçları Günümüz Aile Hayatına Işık Tutuyor
Ailedeki mutluluğun sırlarına da değinen Tarhan; Peygamber Efendimizin aile hayatından her zaman örnekler alınması gerektiğinin altını çizdi. Ailede birlikte zaman geçirilmesinin önemine değinerek; Peygamberimiz yatsı namazlarından sonra mutlaka ailesiyle zaman geçirdiğine vurgu yaptı. Peygamberimizin evliliklerinde de eşlerinin farklı mizaçlarda olmasında bile günümüzdeki evliliklere ışık tutabilecek hikmetlerin bulunduğunu söyleyen Tarhan; Hz. Hatice’nin daha dominant karakterde olduğunu şimdiki bazı evliliklerin bu şekilde yürüdüğünü ifade etti.
Hz. Aişe modelinde ise kendisinin Peygamber efendimize her türlü soruyu merak ederek öğrenme çabasıyla sorduğu, mukayese ettiği tartıştığı bir model görüyoruz ki bu modellerin karşı cinse nasıl davranmamız gerektiği ile ilgili bize ipuçları verdiğini belirtti.
Ailede sevgi ve sadakatin kalıcı olmasının ancak güvenin sağlanmasıyla mümkün olabileceğini belirten Tarhan, ailede çocuklarla beraber bir takım kurularak paylaşımlarda bulunurken küçük de olsa yalan söylenmemesi gerektiğine dikkat çekti. Peygamberimizin sözünde durma konusuyla ilgili hassasiyetini ifade ederek, çeşitli hikâyeler anlatan Tarhan: “Güvenin olması için en önemli şart adaletin olmasıdır. Anne ve babalar çocuklarına verdikleri sevgiyi eşit olarak göstermek zorundalar. Sevgide adaletsizlik ileride kardeş rekabetine dönüşür. Karşılıklı güven sarsılmış olur.” dedi.
Aile içindeki eğitimin söz diliyle değil, hal diliyle yapılmasının gerekliliğine dikkati çekerek güçlü bağları olan insanların hal diliyle anlaştıklarını, buna en güzel örneğin Hz. Mevlana ve Hz. Şems olduğunu anlatarak saatlerce odada kalarak neredeyse hiç konuşmadan birbirlerini anlayabildiklerini söyledi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan dersinin sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı.