Anasayfa
12 Mart 2020 | Genel

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ PANELİ

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ PANELİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi “Kadın Girişimciliği” paneli düzenledi.

Uygulamalı Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele; Konyalı İş Kadını Merve Aydın (FMC Hidrolik Sistemleri Otomotiv Makine sanayi Genel Müdür Yardımcısı), Konya KOSGEB KOBİ Uzmanı Meryemhan Gül ve Nalan Madenci (Konya Nalan Pasta ve Börek Evi) panelist olarak katıldı. Panelin Moderatörlüğünü de yapan  Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Diken, girişimcilik ve kadın girişimciliği konusunda bilgi verdi. Türkiye’de 2019 yılı itibariyle kadın işsizlik oranı, kadınların istihdama katılım oranı, kadın eğitimi, mutluluk oranları, ortalama yaşam süreleri, kadınların meslek oranları gibi önemli istatistikleri ortaya koyan Prof. Dr. Ahmet Diken, Türk işletmeciliğinin tarihini kronolojik şekilde anlattı.

Konya KOSGEB KOBİ Uzmanı Meryemhan Gül, KOSGEB’in kadınlara yönelik teşvik ve desteklerini belirterek “Kadın girişimcilerimizin önemli bir kısmı yeni iş kurmak ve işlerini büyütmek - geliştirmek istediklerinde KOSGEB desteklerinden yararlanabilmekteler. Bütün destek programlarımızda, değerlendirme süreçlerinde kadın girişimcilerimize ilave puan veriyoruz. Yani değerlendirme sürecinde kadın girişimcilerimizi esas alan bir değerlendirme sürecimiz var. Bununla birlikte, örneğin nitelikli eleman istihdam desteğimiz var. Bu anlamda KOBİ’lerimize belli şartları taşıdıklarında 50 bin TL’ye kadar yeni eleman istihdam etmeleri durumunda destek veriyoruz. Eğer istihdam edecekleri kişi kadın olursa, buna biz %20 daha ilave destek veriyoruz. Burada hem desteklerin değerlendirilmesi sürecinde pozitif ayrımcılık sağlıyoruz hem de destek miktarlarında kadın girişimcilerimize özellikle belli destek programlarında farklılaşan artı miktarlarda da destek veriyoruz.”dedi.

Konyalı İş Kadını Merve Aydın, kadınların sanayi sektöründeki durumu ve kadın yöneticinin yaşadığı sorunları anlattı. Erkek yoğun çalışan bir sektörde işletmelerinde çoğu yöneticinin kadın olduğunu belirten Merve Aydın, Genel Müdür Yardımcısı ve Proje Yöneticisi olmasına rağmen gerektiğinde tulumlarını giyip üretime katıldığını ve işini sevdiğini ifade etti. Yurtdışı eğitimi ve çalışma hayatı hakkında öğrencilere tavsiyede bulunan Aydın, yabancı dilin önemini belirterek öğrencilerin özgüven sahibi olarak özel sektörü düşünmelerini tavsiye etti.

Konya’da ev hanımlığından “Yılın Kadın Girişimcisi” ünvanı da dahil işletme patronluğuna yükselen Nalan Madenci, başarı ve hayat hikayesini öğrencilere aktardı. Azmi ve başarısı ile kadın girişimcilere örnek olan Nalan Madenci,   işyerinde yirmi bir kadın çalıştırdığını belirterek "Babam beni ilkokuldan sonra okula göndermedi. Eşim ise dükkan açmam konusunda olumsuz tavır sergiledi. Ama çalışma hayatımda en büyük desteği  sonradan eşim ve kızımdan aldım. 2003'te evimde pasta, börek ve ev yemekleri yapıp komşularıma satmaya başladım. Bir kadın olarak kendi halimde aile ekonomisine katkı sağlamaya çalıştığım sırada şikayet edilmem beni gerçekten çok hırslandırdı. Hemen işe koyuldum. Ben çalıştıkça Allah bana öyle bir verdiki 2 yıl içinde kendime yeni bir dükkan satın alarak oraya geçtim. İş hayatında öncelikle insan sağlığı, temizlik ve hijyen, tazelik ve karşılıklı güven faktörü çok önemli. Başarıya ulaşmam da bu dört faktör etkili oldu.” dedi.

Soru- cevap bölümünden sonra , , UBF Dekanı Prof. Dr. Ahmet Diken, Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Metin Yıldırım ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa İyibildiren tarafından panelistlere günün hatırasına hediyeleri takdim edildi.