Anasayfa
18 Şubat 2022 | Genel

Öğrencilerimiz TÜBİTAK Projesini Başarıyla Tamamladı

Öğrencilerimiz TÜBİTAK Projesini Başarıyla Tamamladı



TÜBİTAK 2209A - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen ve Lisans öğrencilerimiz tarafından Doç. Dr. İsmail Tontul danışmanlığında yürütülen projeler pandemi koşullarına rağmen başarıyla tamamlanmıştır.
Canan Kuru
Lisans öğrencimiz Canan Kuru tarafından yürütülen “Fındık, ayçekirdeği ve kabak çekirdeği kullanılarak vegan süt üretimi ve formülasyon optimizasyonu” başlıklı proje kapsamında daha dengeli bir kimyasal bileşime ve duyusal özelliklere sahip bitkisel süt alternatifi üretimi araştırılmıştır. Bu kapsamda bitkisel süt üretiminde kullanılacak fındık, ayçekirdeği ve kabak çekirdeği karışımının oranları karışım deseni kullanılarak belirlenmiştir.
Çalışma sonucunda optimum formülasyon %33.7 ayçekirdeği, %0 kabak çekirdeği, %66.3 fındık olarak belirlenmiştir. Bu formülasyon ile üretilen bitkisel sütün yüksek kuru madde, protein, fenolik madde içeriği, antioksidan aktivite ve duyusal özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca duyusal analiz sonucunda yüksek kabul edilebilirliğe sahip olduğu belirlenmiştir.
Çalışmada elde edilen bulgular Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology dergisinde yayınlanmıştır. Yayına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Arzu Peker
Lisans öğrencimiz Arzu Peker tarafından yürütülen “Aromalı fındık sütü üretimi üzerinde bir araştırma” başlıklı proje kapsamında farklı yaştan kullanıcılara uygun aromalı fındık sütü üretimi için en uygun aroma ve kıvam arttırıcılar araştırılmıştır. Bu amaçla aroma olarak kakao, çilek, kahve, karamel ve tropik meyveler; kıvam arttırıcı olarak ise karagenan, keçiboynuzu zamkı, ve gellan zamk denenmiştir.
Duyusal analizler sonucunda en beğenilen aromalar kahve ve karamel; kıvam arttırıcı ise keçiboynuzu zamkı olmuştur. Çalışmada ayrıca depolama stabilitesinin de belirlenmesi hedeflenmiş ancak pandemi önlemlerinden ötürü belirlenememiştir.

Sena Nur Karakaya
Lisans öğrencimiz Sena Nur Karakaya tarafından yürütülen “Köpük kurutma yöntemi ile nar suyu tozu üreminde çöven ekstraktının köpürtme ajanı olarak kullanımının araştırılması” başlıklı proje köpük kurutmada proteinlere alternatif bir köpürtücü test edilmiştir.
Köpük kurutmada protein kullanımının en büyük sorunu, nar suyu gibi asidik meyve sularında köpürme gücünün kaybıdır. Ancak çalışma kapsamında çöven ekstraktı ile oldukça düşük konsantrasyonlarda asitlikten etkilenmeyen bir köpük yapı elde edilebilmiştir. Elde edilen köpük yapı 50, 60 ve 70 ºC’de kurutularak nar suyu tozu üretilmiştir.
Nar suyu tozlarının antioksidan aktivitesi ve toplam fenolik madde miktarı sıcaklığa bağlı olarak değişim göstermezken, sıcaklığın artışı HMF miktarında artış göstermiştir.

Öğrencilerimizi ve danışman Öğretim Üyemizi tebrik eder, sonuçların ülkemize ve gıda sanayisine hayırlı olmasını dileriz.